Najlepszy smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka 2020

„Najlepszy smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka 2020”

Jeden pączek z dżemem ma około 300 kcal. Aby go spalić trzeba poświęcić 25 minut na grę w squasha, 35 minut na maszerowanie z kijkami, czyli nordic walking, bądź przez 90 minut się gimnastykować. Dla wszystkich, których ta perspektywa odstrasza od rozkoszowania się smakiem pączka, jest ratunek. Otóż wielu twierdzi, że w tłusty czwartek pączki nie tuczą, a niezjedzenie choć jednego słodkiego smakołyku może doprowadzić do tego, że pozbędziemy się szczęścia. Zatem po co ryzykować?  

Z pewnością warto się narażać, pod warunkiem, że zjemy produkt najwyższej jakości. Ale skąd wiedzieć, że taki właśnie jest?

By to sprawdzić 15 lutego, w sobotę, w ramach targów „Tour Salon”, na terenie Poznań Congress Center na Międzynarodowych Targach Poznańskich  odbędzie się konkurs pt. „Najlepszy smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka 2020”. Kapituła konkursu, między godziną 13.00 a 15.00 oceni wyroby cukiernicze. Laureatów, którzy otrzymają także certyfikaty, poznamy tego samego dnia około godziny 16.15. 

O certyfikat, a tym samym tytuł „Najlepszego Smaku Powiatu Poznańskiego – Smaku Pączka 2020” mogą ubiegać się cukiernie, piekarnie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich  i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego. Warto podkreślić, iż konkurs jest także otwarty dla podmiotów z Wielkopolski, które mogą startować w rankingu, jednak certyfikatu nie otrzymają. Ważne jest także to, aby zgłaszany produkt był dostępny na rynku ciągle bądź sezonowo.

 „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” jest cyklicznym wydarzeniem konkursowym, dzięki któremu zostanie uruchomiony szlak kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Pierwszą pilotażową imprezą był konkurs zorganizowany podczas październikowej „Poznańskiej Pyry” o tytuł „Najlepszego Smaku Powiatu Poznańskiego – Smaku Pyry 2019” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Kolejne edycje to dwa konkursy na produkty i potrawy kojarzone ze świętami Bożego Narodzenia – ”Smak Piernika” i „Smak Ryby”. Odbyły się one podczas jarmarku  bożonarodzeniowego również w Muzeum Narodowym w Szreniawie.

 

– Liczymy na pomysłowość zgłaszających. Zaskoczeniem dla wszystkich podczas minionych edycji naszych konkursów były… lody z ziemniaków. Może i tym razem będzie okazja spróbować także ziemniaczanych pączków  – mówi Jan Babczyszyn z Polskiej Akademii Smaków. 

Organizatorem Konkursu „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pączka 2020” jest Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu. Głównym partnerem konkursu są Targi TOUR SALON, partnerem konkursu jest też Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT). Konkurs odbywa się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego. 

 

Więcej na temat konkursu:

https://powiat.poznan.pl/smak-paczka-konkurs/

Dodaj komentarz